Christmas in July

Christmas in July, mikä se on?

Olet saattanut kuulla termin “Christmas in July”, mutta tiedätkö mitä se tarkoittaa? Miksi joulua juhlitaan heinäkuussa? Tällä juhlalla/termillä on jo melko pitkä historia, mutta virallista juhlapäivää siitä ei ole tullut.

Alkuperä & historia

Ensimmäiset maininnat löytyvät jo reippaasti yli sadan vuoden takaa, kun vuonna 1894 ranskalainen ooppera Werther (1892) käännettiin englanniksi. Tarinassa joukko lapsia harjoittelee joululaulua heinäkuussa, johon yksi hahmoista vastaa “When you sing Christmas in July, you rush the season.” Ooppera perustuu Goethen Nuoren Wertherin kärsimykset -nimiseen kirjeromaaniin vuodelta 1774.

Termi sai huomattavaa julkisuutta vuonna 1940 kun komedia elokuva Christmas in July julkaistiin. Vanhojen elokuvien ja joulun ystävänä minun oli tietysti saatava tämä elokuva käsiini ja katsottava se ennen tämän postauksen kirjoittamista. En ala sen enempää kirjoittamaan juonipaljastuksia, mutta sen verran täytyy sanoa, että jos halajat katsoa elokuvan, josta tulee niin sanotusti joulufiilis, niin tämä ei ehkä ole se #1 valintasi. Katsomisen arvoinen se oli silti!

Christmas in July alkoi näkyä 1950-luvun Amerikassa kesän alennusmyyntien teemana ja muuna kaupallisuutena. Nykyään monen joulufanin kesän kohokohta on Hallmarkin jouluelokuvat, joita esitetään televisiossa maratonina Christmas in July:n kunniaksi. Hallmarkin jouluelokuvat ovat perinteisesti romanttisia komedioita, joiden juoni pyörii vahvasti joulun ympärillä.

Juhlinta

Joulun juhlinta heinäkuussa on aika ironista, mitä tulee pohjoiseen pallonpuoliskoon. Meillähän on lämmintä kesällä ja jouluun kuuluu perinteisesti kylmät kelit lumen kera. Joulua voikin juhlia vähän vitsillä, kokoa ystäväporukkasi kasaan ja pistä Bing Crosbyn Mele Kalikimaka soimaan ja nauti vegaanisesta piparkakkujäätelöstä Anniina’s Kitchenin ohjeella.

Eteläisellä pallonpuoliskolla joulun juhlinta heinäkuussa käy ehkä enemmän järkeen. Siellä ovat vuodenajat täysin päinvastaisesti, joten heinäkuussa on talvi parhaimmillaan. Tästä huolimatta esimerkiksi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa juhlitaan joulua silti myös perinteisesti joulukuussa 25. päivä.

Oma kokemus

Itse en ole toistaiseksi mitään juhlia järjestänyt Christmas in July:n kunniaksi, mutta joulu on aina kesäisin alkanut tehdä paluuta mieleeni. Keväisin on toivuttu vielä pienestä jouluähkystä, mutta kesäloman koittaessa alan kummasti hyräilemään joululauluja ja katselen muutaman jouluelokuvan sateisen päivän sattuessa kohdalle. Minulla on myös aina vähintään yksi tölkki glögiä jemmattuna, jonka saatan nauttia muutaman piparin kera!

Tänä kesänä päätin repäistä ja perustaa vihdoinkin joulublogin. Toivon, että tämä jää sellaiseksi loppuelämän projektiksi, johon voi aina palailla muistelemaan menneitä jouluja. Olisi myös aivan tavattoman ihanaa, jos tätä kautta löytäisin elämääni muita joulun ystäviä, joiden kanssa voisi käydä peräti glögillä vaihtamassa ajatuksia.

Lukijoille: Mitä mieltä sinä olet joulun juhlinnasta heinäkuussa? Oliko tämä täysin uusi juttu sinulle? Kerro kommenteissa omat kokemuksesi!

Kiitos kun vietit aikaa Joulunurkkauksen parissa. Jos arvelet myös kaverisi olevan kiinnostunut aiheesta, jaa postaus alla olevista nappuloista. Ihanaa heinäkuista joulun odotusta!

6 ajatusta aiheesta “Christmas in July”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös