Joulu Etelä-Koreassa

Erilaiset kulttuurit ovat aina kiehtoneet minua valtavasti. Erityisen mielenkiintoista on, että maailman toisella puolella saatetaan juhlia samaa asiaa, mutta täysin eri tavalla. Miten joulua juhlitaan Etelä-Koreassa?

Taustaa

Minulla oli ala-asteella pakkomielle Kiinaan, yläasteella se sitten oli Japani ja lukiossa se vakiintui Etelä-Koreaksi. Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan kansainvälistä kauppaa (erikoistuin Aasiaan) ja opintoihin sisältyi vaihto-opiskelu ulkomailla. Luonnollisesti valitsin sitten lähteä makustelemaan elämää Koreaan. Etelä-Koreassa tulikin siis vietettyä myös joulun aikaa ja ajattelin kertoa siitä tänään! Kokemukseni perustuvat vaihtari elämään Soulissa vuonna 2013. Olen pahoillani, jos jotkin asiat ovat muuttuneet tai joku kokee asiat eri tavalla. Olen myös tietoinen, että poikkeuksellisia juhlintatapoja löytyy, aivan kuten Suomessakin. Tekstini on siis hieman yleistävä. Tämän artikkelin kuvat olen ottanut vuonna 2013 (yksi vuodelta 2016, kun kävin Koreassa lomalla), joten koristukset saattavat hyvinkin olla muuttuneet.

Koreassa joulukuusissa on tähden sijaan yleensä latvassa risti.

Joulu Etelä-Koreassa

Vaikka Etelä-Korea sijaitseekin Aasiassa, on maassa huomattavan paljon kristittyjä, n. 29% väestöstä (vrt. Suomi 68,7%). Tämä tarkoittaa sitä, että joulukin näkyy jonkin verran kaduilla. Suurimmassa osassa kirkoista pidetään jumalanpalvelus joulupäivänä. Joulupäivä on vapaapäivä, jolloin toimistot ja pankit ovat suljettuina, mutta esimerkiksi museot ja huvipuistot saattavat olla auki.

Suuret ostoskeskukset koristelevat näyttävästi valoilla ja joissain pienemmissäkin liikkeissä saattaa olla jotakin jouluista. Huvipuistoissa, ainakin Lotte World ja Everland, on joulun aikaan upeita paraateja ja koristeluja Disney-puistojen tyyliin. Näistä minulla ei valitettavasti ole kuvia, sillä kävin puistoissa halloweenin aikaan, mutta kavereiden kuvien perusteella jouluna oli aivan yhtä upeaa kuin syksylläkin, hieman eri teemalla vaan. Joulun alla suurlähetystöt järjestävät yhdessä esimerkiksi eurooppalaisen joulutorin, jossa jokainen maa myy omassa kojussaan jotakin heille tyypillistä herkuista koristeisiin. Paikalla näkyikin olevan paljon ulkomaalaisia, jotka olivat hakemassa kotoista tunnelmaa, mutta myös paikallisia, jotka olivat kiinnostuneita eurooppalaiseen jouluun tutustumisesta.

Pienet korealaiset tontut esiintymässä.

Mikä sitten korealaisessa joulun vietossa on poikkeavaa? Joulu ei ole Koreassa varsinaisesti perhejuhla. Joissakin perheissä pienille lapsille tehdään joulu. On pieni muovinen kuusi ja lahjoja, mutta lasten kasvettua tämä vähäkin yleensä jää pois. Suku ei kokoonnu yhteen jouluna, siihen on toinen, paljon suurempi juhla. Koreassa ei ole myöskään jouluherkkujen yltäkylläisyyttä. Tyypillisesti jouluna syödään kermakakkua, jossa on usein mansikoita tai vaihtoehtoisesti jäätelökakkua. Mansikoita on siksi, koska Koreassa mansikkakausi alkaa joulukuussa.

Joulun värisiä alusvaatteita sydämen valitulle.

Joulu on Koreassa kuin ystävänpäivä USA:ssa. Se on romanttinen päivä pariskunnille. Oman rakastetun kanssa kanssa vietetään aikaa kahdestaan, käydään ehkäpä luistelemassa ja vaihdetaan lahjat. Joulun alennukset alkavat jo marraskuussa ja kannustavat ihmisiä ostamaan jotakin romanttista mielitietylleen. Koreassa joulu tuntuukin olevan hyvin kaupallistettu juhla. Jouluna myös K-pop ryhmät julkaisevat omia joulukappaleita, jotka soivat kaduilla ja kahviloissa. Näiden kappaleiden sanoma ei tosin useinkaan liity varsinaisesti jouluun, vaan ne ovat nimenomaan hyvin romanttisia.

Osa liikkeistä panostaa koristeluun. Kuvat otettu Myeongdongin ostoskadulla.

Joulu koreaksi

Hyvää joulua voi toivottaa korean kielellä useammalla tapaa. Lisäsin sulkeisiin lausumistavan suomalaiseen suuhun sopivaksi, toivottavasti näissä on järkeä. Netissä korean lausumisohjeet ovat yleensä jenkeille suunnatut, eli niitä suomalaiseen tyyliin lukemalla menee metsään. Näitä voi myös copy-pastettaa Google Kääntäjään ja sieltä kuunnella lausumisohjeet, niin osaa sitten myös painottaa oikeilla tavuilla. Ei muuta kuin hankkimaan korealaisia kavereita tai somettamaan koreaksi!

 • 메리 크리스마스 [meri kõrisõmasõ] = Merry Christmas/Hyvää joulua! Tämä on suoraan englannista, mutta koreaksi kirjoitettuna (ja konglishina lausuttuna).
 • 성탄절 잘 보내요 [songthanʒol ʒal bonejo] = Hyvää joulua!
 • 즐거운 크리스마스 되세요 [ʒõlkoun kõrisõmasõ twesejo] = Hyvää joulua!
 • 성탄 축하해요 [Songthan chukhahejo] = Hyvää joulua!
 • 크리스마스 [kõrisõmasõ] = Christmas/joulu
 • 산타 클로스 [santha kõllosõ] = Santa Claus/joulupukki
 • 산타 할아버지 [santha halaboʒi] = Joulupukki (kirjaimellisesti jouluisosisä)
 • 순록 [sunnok] = Poro
 • 요정 [joʒong] = Tonttu
 • 카드 [khatõ] = Kortti
 • 크리스마스 트리 [kõrisõmasõ thõri] = Joulukuusi
 • 선물 [sonmul] = Lahja
 • 눈 [nun] = Lumi
 • 화환 [hwahwan] = Kranssi

Oma mielipide

Jos saisin päättää, ottaisin mielelläni Koreasta Suomeen vähän lisää valoja ja koristeita. En vetäisi ehkä ihan yhtä överiksi, mutta välillä tuntuu, että Suomessa (Joulupukin maa, haloo) koristellaan julkisia tiloja vähän turhan minimalistisesti. Olen silti sitä mieltä, että liika kaupallisuuteen keskittyminen ei ole hyvästä. Ulkoisesti Soulin joulu näyttää upealta, mutta joulun henki tuntui puuttuvan. Vaikka kaunista koristelua rakastankin, niin joulu voi olla ihana ilmankin, kunhan ympärillä on perhettä. Koreassa se puuttui.

Ystävien kanssa etsimässä joulufiilistä. Minä keskellä.


Lukijoille: Oletko viettänyt joulua ulkomailla? Jos kyllä, niin missä? Kerro kommenteissa!

Kiitos kun vietit aikaa Joulunurkkauksen parissa. Jos arvelet myös kaverisi olevan kiinnostunut aiheesta, jaa postaus alla olevista nappuloista. Ihanaa joulun odotusta! ♥

8 ajatusta aiheesta “Joulu Etelä-Koreassa”

 1. Mahtavia valoja! Kyllä täälläkin voitaisiin ottaa mallia nuista koristuksista!
  Itse en ole viettänyt joulua ikinä missään muualla kuin kotosalla – miettinyt kyllä olen sitä, mutta pidän kyllä niin kovasti lumesta joulun aikaan, että en ole vielä toistaiseksi suunnitelmia vienyt sen pidemmälle. Ehkä siinä vaiheessa, kun täällä Pohjois-Suomessakin on vesikelit jouluna voisin harkita uudemman kerran 🙂

   1. Niinpä! Sekin on ollut haaveissa jo monta vuotta! Milloinkohan sitä raskis toteutella näitä haaveitaan, jotkin joulumarkkinat ois varmasti tosi mahtava kokemus jossain päin eurooppaa.

    1. Minullakin on ollut pitkään unelmana käydä Saksassa katsastamassa joulumarkkinat ja tietysti jouluinen New York, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi. Unelmien toteuttaminen voi viedä aikaa, mutta ne pitävät hengissä!

 2. Upeita noi valot! Mä olen viettänyt yhden joulun Ausseissa. Oli kyllä hassua, kun vuoden kuumimpaan aikaan pihoilla oli muovisia valaistuja lumiukkoja ja joulupukkeja rekineen! Lisäksi porovalot palmuissa herättivät hilpeyttä. 😀 jouluruokaa oli barbecue, mikä tietysti kävi järkeen, sillä kuka haluaisi 40 asteen helteellä lämmittää uunia. Mutta se oli kyllä tosiaan erilainen joulu!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös